Naura paljon ja nauti elämästä
Nauraminen, eli nauru on erilaisten tunteiden ilmaisemista. Näitä tunteita ovat tietenkin ilo ja huvittuneisuus, mutta joskus myös pelko. Kun ihminen nauraa kehossa tapahtuu paljon asioita samanaikaisesti, ja kaikki tapahtumat eivät näy ulospäin fyysisesti. Pallealihas supistelee ja syke nousee ja silmät kaventuvat. Nauraessa suu menee aina hymyyn tai on auki ja silmät voivat alkaa kyynelehtiä. Joskus voimakas ja pitkään kestävä nauru voi aiheuttaa jopa kipua lihaksissa, erityisesti vatsan ja poskien alueella.
Nauraminen on hyvin tyypillistä silloin, kun kuulee, näkee, tai tuntee jotain hauskaa. Tietenkin nauru voi olla myös reaktio fyysiseen kosketukseen, kuten vaikka kutittamiseen. Joskus myös shokki voi aiheuttaa tahatonta naurua, vaikka asia ei oikeasti olisi hyvä tai edes huvittava. Myös pelimiehen deittailu voi saada aikaan naurua, sillä hauskat sattumat sekä muiden ihmisten kanssa vitsailu voi tuoda mukanaan hyvän mielen ja iloisia hetkiä.
Elämä on täynnä hauskoja hetkiä – Jos osaat niitä etsiä
Nauru on yksi ihmisen perustoiminnoista ja se opitaan jo hyvin pienenä. Aivan pieni lapsikin osaa nauraa ja vuosien varrella nauramisen syyt vaihtelevat. On kuitenkin luonnollista, että ihminen pyrkii nauramaan ja samalla nauttimaan elämästä. Ismo Leikolan stand-up esitykset, komedia elokuvat, sarjakuvat, erilaiset vitsikirjat sekä arjen vitsailu ovat oivia tapoja saada hieman lisää hymyä ja naurua elämään. Naurulla on hyvin paljon sekä psyykkisiä että fyysisiä vaikutuksia, joten nauraminen kannattaa lähes aina.
Naurun vaikutukset psyykkeelle
On myös todettu, että nauraminen on aerobista liikuntaa ja sisäelinten hierontaa. On tutkittu, että voimakas parin minuutin mittainen nauru voi vastata jopa 45 minuutin rentoutumista. Miksi nauru vaikuttaa näin? Kun ihminen nauraa, keho alkaa erittämään hormonia nimeltä endorfiini, joka tutummin tunnetaan nimellä "hyvän olon hormonit". Nämä hyvän olon hormonit saava kehon, ja mielen tuntemaan mielihyvää ja sitä myötä rentoutta. Kun endorfiinitaso nousee, samalla se laskee puolestaan kortisolia, joka tunnetummin on "stressihormoni". Endorfiinien arvellaan myös tukevan ihmisten sosiaalisten suhteiden muodostumista, vahvistumista ja ylläpitämistä
On sanomattakin selvää, että nauru tekee siis ihmiselle hyvää. Itse asiassa nauraminen on osa ihmisten välistä vuorovaikutusta, ja on arveltu, että nauru on kehittynyt alun perin juuri sosiaalisen kanssakäymisen tarpeisiin. Nauraminen antaa avoimuutta, ja parempaa vuorovaikutusta ihmisten välille. Avoimuus ja hyvät vuorovaikutus suhteet puolestaan nostavat, ja vahvistavat ryhmän me henkeä, sekä rohkaisee omaa, tai muiden ilmaisua. Ja vaikka ei uskoisi, nauraminen myös tutkitusti lisää niin keskittymis- kuin oppimiskykyä.
Naurulla myös paljon fyysisiä vaikutuksia
Nauru siis vapauttaa kehossa hyvän olon hormoneja, jotka vaikuttavat moneen asiaan ihmisen kehossa. Parhaillaan nauraminen voi laukaista erilaisia jännitystiloja ja vähentää stressin määrää. Nauramisen sanotaan myös vahvistavan elimistön immuunijärjestelmää, ja lievittävän erilaisia kipuja. Näiden lisäksi sen katsotaan parantavan unen laatua. Koska nauraminen on niin sanotusti jumppaa hengityselimistölle, voi se toimia myös “lääkkeenä” keuhkojen alueen sairauksille kuten esimerkiksi astmalle. Koska nauraessa verenkierto vilkastuu, parhaimmillaan se voisi ehkäistä jopa sydän ja verenkierto vaivoja.
Onko nauramisella sitten haittapuolia? Valitettavasti niitäkin löytyy. Nauramisen haittavaikutuksina voi olla astmakohtaukset, huimaus, pääkivut, leukojen sijoiltaan meno, virtsankarkailu, ja jopa kaatuilu. Nauraminen voi myös aiheuttaa vatsatyrän ulostyöntymisen, ja pahimmassa tapauksessa sydämen ja henkitorven repeämisen. Näistä yleisin varmasti on leukojen sijoiltaan meno. Melko harvinaisia nämä haittapuolet ovat, mutta kuitenkin mahdollisia. Wikipedian mukaan historiassa tunnetaan ainakin yhdeksän tapausta, jolloin ihminen on kuollut nauruun. Se ei itsessään kuitenkaan ole kuolinsyy, vaan syy on ollut usein sydänkohtaus.
Sanonta “nauru pidentää ikää”, ei kuitenkaan ole tyhjästä syntynyt. Naurulla on enemmän hyviä, elämänlaatuun vaikuttavia tekijöitä, kun haittapuolia. Joten nauraminen kannattaa aina ja sitä voidaan pitää myös terapiamuotona. Nauru myös tarttuu helposti, joten sinun nauramisesi voi tehdä hyvää myös toiselle!