Vitsit ja pelaaminen ja hauskat hetket arjessa
Arki saattaa useimmiten olla melkoista puurtamista päivästä toiseen, mutta onneksi nykyään netti sekä mobiiliverkot tarjoavat arkeen pelastuksen huumorin ja ilon, sekä jännityksen kautta. Enää ei tarvitse viettää työpaikan kahvitaukoa vain hiljaa kahvia ryystäen, vaan samalla voi vaikka lueskella netin hauskoja tarinoita tai vaikkapa osallistua arvontoihin kuten Arvontamaailmassa netin parhaat arvonnat, jotka ovat nimenomaan kaikille nettikäyttäjille, myös mobiilissakin.
Vitsien ja ilon kautta arkikin sujuu helpommin ja työssäkin jaksaa, kun välillä nauraa – tietenkään itse työaikana ei välttämättä ole hyvä idea lueskella vitsejä, tai kuunnella äänikirjoja joistain huumorielokuvista, koska yksinään naureskeleva ihminen voi nopeastikin saada hieman ”hullun” maineen, mutta tosiaankin, nykyään ei välttämättä tarvitse edes itse lukea enää, kun voi kuunnella äänikirjoja. Onneksi kuitenkaan aivan kaikkea ei ole täysin automatisoitu. Kolikkopelit ovat olleet aikuisten pelattavissa vuosia, ja vaikka ne ovatkin klikkaus-pelejä, joissa onni määrää voittajan, niin ne eivät kuitenkaan ole automaattisia – vaan jokainen pelikierros on täyttä sattumaa.
Huumori on varmasti ollut olemassa jo siitä hetkestä lähtien, kun ihminen ymmärsi surun ja ilon, ja ensimmäiset epäonnistuneet virityksen erilaisten aseiden ja metsästyksen tai ruoanlaiton kanssa ovat varmasti aiheuttaneet tilanteita, joista on syntynyt tarinoita, ja niistä on syntynyt huumoria vaikkei kukaan vielä silloin sitä välttämättä ymmärtänyt, mutta se sain aikaan iloa ja naurua. Samalla tavalla kuin kolikkopelit ovat täyttä sattumaa, oli varmaan ensimmäisten hauskojen tarinoiden syntyminen – sittemmin niitä on tehty aivan tarkoituksella, ja meille on syntynyt jo yli sata vuotta vanha viihdeteollisuus elokuvien parissa, mutta narrit ja tarinankertojat ja vastaavat ovat olleet jo satoja vuosia viihdyttämässä eurooppalaisia niin hoveissa kuin kiertävien esiintyjien kautta.
Hovinarrin tehtävä
Hovinarri oli yleinen Euroopan hoveissa satoja vuosia. Narrin tehtävänä oli saada hallitsija nauramaan, mutta hänen tehtävänsä eivät välttämättä loppuneet siihen, ja toisin kuin elokuvat ovat antaneet kuvan – narrit eivät kaikki olleet suinkaan miehiä, vaan oli narreissa myös naisiakin. Narrin tehtävä oli aiheuttaa naurua ja iloa, mutta hän oli myös ainoa, joka uskalsi pilkata aatelistoa ja jopa hallitsijaa ilman päänsä menettämistä – luonnollisesti kuitenkin hallitsijaa kohtaan narrinkin kannatta miettiä pari kertaa ennen suunsa avaamista, sillä vuosisatojen ajan Euroopan hoveja ovat hallinneet myös monet hallitsijat, joiden oma mielenterveys ei välttämättä ollut aivan parhailla kantimillaan. Mutta historiassa kerrotaan myös hallitsijoista kuten Elisabeth ensimmäisestä, joka olisi jopa torunut omaa narriaan, tämän oltua jopa liian kiltti.
Keskiajalla narrilla saattoi olla muitakin tärkeitä tehtäviä. Historian kirjat kertovat esimerkiksi useamman tarinan niiltä ajoilta, kun hallitsijat vielä kiersivät linnasta toiseen hallitsemallaan alueella, ja narrin tehtävä oli varmistaa, että seuraava paikka olisi valmis vastaanottamaan kuninkaallisen vierailun. Tämä saikin aikaan sen, että narrien vaikutusvalta hovissa saattoi nousta varsin suureksi, sillä onnistumalla pääsemään narrin suosioon, oli aatelisella mahdollisuus päästä myös hallitsijan tietoisuuteen, vaikka sitten niiden vitsien ja kertomusten kautta.
Narrit tekivät myös taikatemppuja, joista yksi suosituimmista aikakaudeltaan 1200-luvulta oli veden muuttaminen viiniksi. Se toteutettiin leivän avulla. Ensin ihmisille näytettiin tyhjä tynnyri, jonne kaadettiin vettä – kaikki siis näkivät, että kyseessä oli pelkkä vesitynnyri. Narri oli kuitenkin jo aiemmin kastellut levät tummaan viiniin ja kuivattanut leivät auringossa – nyt pienen silmänkääntötempun avulla leivät saatettiin ihmisten näkemättä tynnyriin – ja hetken päästä ihmiset näkivät kuinka vedestä todellakin syntyi viiniä.
Hovinarri ja jokeri
Mistä sitten syntyi nykyisten korttipelien jokeri ja miksi kolikkopelit ovat myös ottaneet jokerin monellakin eri tavalla pelaamiseen mukaan? Jokeri on hahmona tullut mukaan niin paljoon peleistä pelaamiseen, että kysymys kuuluukin, onko jokeri se hovinarri, ja miksi ne liitetään niin helposti toisiinsa? Vanhat 1500-luvun hovinarripiirrokset ja kaiverrukset kertovat kuvillaan tarinan yli 500 vuoden takaa erilaisista hovinarreista, jotka todellakin näyttävät nykyajan jokereilta. Liittyykö siis alkuperäinen hovinarrin monitahoinen tehtävä ja mahdollisuudet hoveissa siihen, että nykyaikaisiin joukkuelajeihin ja onnenpeleihin on syntynyt hahmo, joka voi olla kuka vain, ja tehdä mitä vain. Peleissähän jokeri voi nimenomaan ottaa minkä hahmon tahansa, ja kerrotaanhan historiakin kirjoissa englantilaisesta narrista, joka sai kuninkaansa allekirjoittamaan määräyksen, joka antoi narrille hallitsijan oikeudet kahdeksi viikoksi – itseasiassa tuo toimi aikoinaan myös samalla opetuksena hallitsijalle, ettei pidä koskaan allekirjoittaa mitään lukematta paperia ensiksi. Mutta olisiko tuo vanha satoja vuosia vanha opetus olla yksi niistä pohjista, joille nykyaikainen jokeri on syntynyt? Miksi muuten pelikorteissa oleva jokeri voi olla aivan jotain muutakin, kuin mitä sen kuvapuoli kertoo, ja miksi kolikkopelit antavat isoimmat voittonsa juuri jokereiden eli narrien avulla?
Narrit katoavat hoveista mutta viihde ei lopu
Hovinarrien aikakauden katsotaan loppuneen 1700-luvulla, mutta viihde ei luonnollisestikaan päättynyt siihen. Hovinarreista ja heidän tavoistaan oli jo syntynyt erilaisia kiertäviä teatteriseurueita, ja oli ympäri Eurooppaa perustettu myös kiinteistä teatteri- ja viihdepaikkoja, jopa ensimmäiset kasinot syntyivät noihin aikoihin ja viihteestä oli tullut jo aiemmin koko kansan huvittelu. Itseasiassa jo antiikin aikana vitsit ja viihde olivat tärkeä osa yhteiskuntaa, ja sanoivathan Rooman keisaritkin, että kansa tarvitsee sekä kuria, sotaa, että leipää ja viihdettä.
Nykyaikana viihdettä on saatavilla monessa eri muodossa ja monesta eri mediasta. Meillä on luettavana kirjoja ja lehtiä, kuunneltavana vitsejä ja tarinoita, katseltavana sarjoja ja elokuvia, sekä koettavana mitä erilaisempia esityksiä teattereissa ja kiertävissä sirkuksissa ja esityksissä – viihde, vitsit ja ilo ovat siis yhä edelleen merkittävässä asemassa arjessamme ja juhlassa – ja itseasiassa ne jokerit ovat vieläkin omalla tavallaan yhtä merkittävissä paikoissa kuin keskiajan hallitsijoiden hoveissa olleet esiintyjät, sillä saman tapaisella onnenkantamoisella, millä keskiajan narri saattoi nostaa jonkun kansalaisen hallitsijan tietoisuuteen ja rikkauksiin, voi nykyaikana jokeri ja kolikkopelit nostaa tavallisen kansalaisen miljonääriksi yhdellä pelikierroksella.
Jokerikortti ja sattuman hetket
Tarina jokerista ja narreista on sitä mielenkiintoisempi, mitä enemmän eri narreista lukee. Netin historiasivustoilla on eri kielillä paljonkin vanhoja tarinoita kirjoitettuna nykymuotoon narrien vaiheista, ja vaikutuksesta jopa yhteiskuntien kehitykseen. Se, että nykyaikana narrin kuvasta meille saattaa tulla ensimmäisenä Suomessa mieleen Helsingin Jokerit, on hieman jopa tahaton yhdistelmä, tai emme ainakaan usko, että Jokereiden perustaja on hirveästi ottanut selvää, mikä narri eli jokeri alun perin oli – ehkä kyse kuitenkin oli enemmän ulkoisesta habituksesta, ja annettavasta ulkoisesta vaikutelmasta – aivan samalla tavalla kuin satoja vuosia sitten narrit tekivät itsestään tyhmempiä kuin mitä oikeasti olivat, ja vaikuttivat siksi paljonkin asioihin verhojen takana.
Siinä missä nykyään korttipakan jokeri, tai kolikkopelit ja jokerisymbolit saattavat tuoda iloa ja jännitystä arkeen, niin tulevaisuudessakin jokeri-hahmo tulee esittämään aina omaan rooliaan niin valkokankaalla, peleissä kuin elämässä. Ja mitä se jokeri sitten tarkoittaa meille, on varmasti loppujen lopuksi jokaisen meidän oma asiamme, aivan samalla tavalla kuin jokaisella meistä on oma huumorimme josta pidämme, eivätkä kaikki todellakaan pidä kaikista vitseistä – sillä niin kuin se vanha tarina kertoo: kaksi miestä käveli sillalla, ja toisellakin oli lippalakki.